Gegužės 04 d., šeštadienis | 24

Vaismedžių ir uoginių sodų augalų apsauga

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-05-22

© LŽŪKT nuotr.

Pateikiama šiuo metu aktuali informacija apie vaismedžių ir uoginių sodų augalų apsaugą, atsižvelgiant į stebėjimų metu užfiksuotus ligų ir kenkėjų plitimo duomenis.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Stebėjimo metu obelų soduose dominuoja BBCH 69tarpsnis – žydėjimo pabaiga: visi vainiklapiai nukritę.

Obelų raupliųsukėlėjo askosporų ir konidijų infekcijų lygis kyla priklausomai nuo kritulių kiekio ir drėgmės ant lapų paviršiaus buvimo ilgio.

Rauplių plitimo lygiai skirtingi

Įvairiuose rajonuose skirtingai palijus, meteorologinės stotelės su integruotais prognozavimo modeliais rodė skirtingus obelų rauplių plitimo rizikos lygius.

Pajuodžiuose, Anykščių r., užfiksuotos 100 proc. askosporų ir konidijų lengvos infekcijos. Atitinkamai pasiskirstė stiprios infekcijos: 46 proc. askosporų ir 65 proc. konidijų.

Vaivadiškiuose, Anykščių r., užfiksuotos 100 proc. askosporų ir konidijų lengvos infekcijos, atitinkamai 30 proc. ir 48 proc. stiprios infekcijos.

Mariezuose, Panevėžio r., užfiksuotos 100 proc. askosporų ir konidijų lengvos infekcijos ir atitinkamai 55 proc. ir 57 proc. stiprios infekcijos.

Babtuose, Kauno r., užfiksuotos 100 proc. askosporų ir 78 proc. konidijų lengvos infekcijos. Atitinkamai pasiskirstė stiprios infekcijos: 50 roc. askosporų ir 35 proc. konidijų.

Gudkaimio, Vilkaviškio r., meteorologinė stotelė užfiksavo 100 proc. askosporų ir konidijų lengvas infekcijas ir atitinkamai 56 proc. ir 54 proc. stiprias infekcijas.

Obelims apsaugoti nuo rauplių ir vaisių puvinių reikia naudoti sisteminio poveikio fungicidus arba sisteminio ir kontaktinio fungicidų mišinį, pagal poreikį pridėti insekticido.

Plinta obuoliniai vaisėdžiai

Visuose sodininkystės ūkiuose sumontuotos iScout išmaniosios gaudyklės fiksuoja obuolinių vaisėdžių suaugėlius vabzdžius. Gudkaimio, Vilkaviškio r., meteorologinės stotelės šių kenkėjų prognozavimo modelis užfiksavo 5 lygio obuolinių vaisėdžių aktyvaus skraidymo ir intensyvaus kiaušinių dėjimo lygį. Kituose ūkiuose modelis apskaičiavo 2–3 lygį, t. y. obuolinių vaisėdžių suaugėlių skraidymą. Suskaičiuotas 3 lygis – tai aktyvus skraidymas, dedami pavieniai kiaušiniai.

Kriaušes puola erkutės

Stebėjimo metu dauguma kriaušių yra nužydėję (BBCH 69). Ant jų ryškėja kriaušinių erkučių pažeidimai. Juos apstebėjus, reikia kuo skubiau naudoti sisteminio poveikio akaricidus.

Pagalba kaulavaisiams

Kaulavaisiaitaip pat jau nužydėję (BBCH 69). Juos reikia purkšti fungicidais nuo vaisių puvinių, vyšnių kokomikozės ir moniliozės, slyvų šratligės ir kitų lapų ligų, kartu pridedant insekticido nuo kenkėjų.

Uoginių sodo augalų apsauga nuo ligų ir kenkėjų

Braškės atvėrę 20–30 proc. žiedų (BBCH 62–63). Tęsiami purškimai fungicidais nuo braškių kekerinio puvinio, miltligės.

Vasarinės avietės purškiamos fungicidais nuo žievėplaišos, degulių. Insekticidai naudojami nuo voratinklinių erkių, amarų, stiklasparnių, purpurinių kandžių.

Labai svarbu laikytis augalų apsaugos produktų etiketėje nurodytų naudojimo reikalavimų, normų ir apribojimų: nepurkšti žydinčių augalų, kuriuos apdulkina bitės ir kiti vabzdžiai, tuo metu, kai bitės būna aktyvios ir maitinasi – nuo 4 val. ryto iki 21 val. vakaro.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė