Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

VDI: ką reikėtų žinoti mokytojams ir tėvams dėl mokslo metų pradžios

Valstybinė darbo inspekcija
2018-09-03

© LŽŪKT nuotr.

Artėjant naujiems mokslo metams, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) sulaukia įvairių klausimų tiek iš ugdymo įstaigų darbuotojų, tiek iš esamų ar būsimų mokinių tėvų. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Mokslo metų šventė

Šiemet Mokslo ir žinių diena – rugsėjo 1-oji – bus šeštadienį, todėl, kaip informavo Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), mokslo metų pradžios šventė nukeliama į artimiausią darbo dieną – rugsėjo 3-ąją, pirmadienį. Tačiau, kaip skelbia ŠMM, susitarusios mokyklos bendruomenėje ir suderinusios su savivaldybe ar kitais mokyklos savininkais, mokslo metų pradžios šventę mokyklos gali surengti ir šeštadienį, rugsėjo 1-ąją.

Darbo laikas mokytojams ir kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams rugsėjo 1-ąją

Jei mokyklos mokslo metų pradžios šventę rengtų rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, ir mokykloje tą dieną nenumatytas darbas pagal grafiką, šventėje dirbsiantiems mokytojams turėtų būti apmokama kaip už darbą poilsio dieną, t. y. dvigubai. Darbuotojo pageidavimu, padvigubintas darbo poilsio dieną laikas gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų.

Būtina pasitikrinti sveikatą

VDI taip pat primena, kad visi mokymo ir ugdymo įstaigų darbuotojai privalo prieš pradėdami dirbti ir vėliau kasmet pasitikrinti sveikatą, ar neserga tuberkulioze. Šie patikrinimai skirti apsaugoti visuomenę (ypač vaikus) ir pačius darbuotojus nuo galimo užkrečiamųjų ligų plitimo.

O kas du metus – tikrintis ir dėl kenksmingų darbo aplinkos veiksnių. Šie patikrinimai skirti apsaugoti mokymo ir ugdymo darbuotojus nuo jų darbo aplinkoje esančių kenksmingų (cheminių, fizikinių, ergonominių ir t.t.) darbo aplinkos veiksnių.

Informacija tėvams

Tėveliams VDI primena, kad galima pasinaudoti viena iš Darbo kodekso garantijų asmenims, auginantiems vaikus. Pirmąją mokslo metų dieną darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų, kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar pagrindinio ugdymo programas, suteikiama teisė gauti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo laiko, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Kadangi ši garantija sietina su mokslo metų pradžios švente, ja turės teisę pasinaudoti ir tėvai, kurių vaikams mokslo metų pradžios šventė rengiama rugsėjo 3-ąją.

Tačiau ši garantija taikoma tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į visą papildomą poilsio dieną per mėnesį, t. y. netaikytina darbuotojams jau turintiems teisę į vadinamąjį „mamadienį“ ar „tėvadienį“ (auginantiems du vaikus iki 12 metų) ar auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų.Taip pat – vaikui sulaukus 14 metų, ši lengvata tėvams nebegalioja.

Kam priklauso mamadieniai ir tėvadieniai

Vienas mamadienis ir vienas tėvadienis per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems 2 vaikus iki 12 metų arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų.

Du mamadieniai ir Du tėvadieniai per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems 3 ir daugiau vaikų. Šis papildomas poilsio laikas gali būti panaudojamas ir kitaip. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojui priklauso 1 papildoma poilsio diena, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 2 valandomis per savaitę. Kitaip tariant, mama ar tėvas gali kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną dirbti 2 valandomis trumpiau.

Jeigu darbuotojui priklauso 2 papildomos poilsio dienos per mėnesį, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 4 valandomis per savaitę. Vadinasi, kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną mama ar tėtis gali dirbti 4 valandomis trumpiau.

Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis nei 8 valandos pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas trys mėnesiai.

Kai vaikai sulaukia 12 metų, teisė į papildomą poilsio laiką per mėnesį nebegalioja.