Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

ŽŪB „Jotainiai“: žemę reikia mylėti, o ji atsilygins dosnumu

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2018-05-21

Įsiterpusi tarp dviejų buvusių žemės ūkio ministrų – Medardo Grigaliūno ir Jeronimo Kraujelio – tėviškių, prigludusi prie autostrados Vilnius–Panevėžys jau 25 m. gyvuoja žemės ūkio bendrovė „Jotainiai“.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Web-kortele

Bendrovė valdo 2268 ha dirbamos žemės. Šiose didžiulėse valdose išsibarstę iš 376 žemės nuomotojų nuomojami ploteliai, kurių vidutinis dydis – apie 3,99 ha, taip pat iš valstybės nuomojami ir nuosavos žemės plotai.

ŽŪB „Jotainiai“ vystoma mišri žemės ūkio veikla, tačiau žemė, kaip liaudis sako: „slyste slysta iš po kojų“, o juk tai – veiklos ir išgyvenimo pagrindas. Anksčiau, kol žemė buvo pigesnė, „tobuli“ įstatymai neleido jos įsigyti daugiau, o dabar, įvertinusi turimus gyvulius, bendrovė jau galėtų padidinti nuosavus plotus, bet 3,5 karto pakilusi žemės kaina verčia gerai pamąstyti, ar pirkti bet kur, ar koncentruotis prie jau įsigytų 490 ha sklypelių, kad būtų galima formuoti kiek įmanoma vientisesnį masyvą.

Savarankiškai bendrovei nuo pirmos įsikūrimo dienos vadovauja LR žemės ūkio ministerijos rengiamo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys – 2008“ nominantas, pelnęs kaimo vadybininko nominaciją ir apdovanotas Gerumo angelu, agronomas iš sielos gelmių – Antanas Algimantas Balčiūnas. Vadovas visą gyvenimą atidavė žemei ir gimtajam Panevėžio rajonui, o nuo 1974 m. giliai įleido šaknis Jotainiuose, kaip ir didžioji dalis bendrovės specialistų ir dirbančiųjų. Tačiau nesustabdomas gyvenimo tempas vis dažniau verčia pagalvoti ir apie ateitį, tad nuo praėjusios vasaros bendrovės vadovo pavaduotoju pradėjo dirbti jo anūkas Eimantas Čeponis, Aleksandro Stulginskio universiteto inžinerijos fakulteto auklėtinis, dabar visa savo energija pasinėręs į gyvulininkystės intensyvinimą. Bendrovėje šiuo metu yra 420 melžiamų karvių ir dvigubai tiek prieauglio bei penimų gyvulių, tad rūpesčių ir problemų tikrai netrūksta.

Web-pav1

Daugiau nei 1500 ha užima grūdiniai žemės ūkio augalai, 170 ha – kukurūzai, 390 ha – pievos ir ganyklos, beveik 200 ha – cukriniai runkeliai, tačiau pasikeitus supirkimo reikalavimams, nepaprastai išaugus sėklos kainai ir nukritus runkelių supirkimo kainai, jų tenka atsisakyti.

Prieš 15 m., kai javapjūtės metu laukuose išsirikiuodavo 11 kombainų Niva, ne vienas važiuodamas autostrada sulėtindavo greitį, nes tokį reginį pamatyti retai kur galėjai. Tačiau tobulėjant technikai ir technologijoms, jau senokai Nivas pakeitė John Deer, o Kirovus ir T-150 K traktorius – galingi John Deere markės traktoriai. Tiesa, Belarus traktorių dar nemažai. Iš viso bendrovės technikos parke 37 traktoriai, nors šiandien ne visi jie naudojami. Daug kitokios technikos, įrangos ir įvairaus inventoriaus.

Web-pav2

Web-pav3

Bendrovėje 159 nariai (iš buvusių 498) ir 8 pajininkai. Dirba 96 žmonės. Rudenį ir pavasarį akmenims rinkti dar papildomai pasitelkiama iki 20 žmonių.

Darbuotojų kaita labai maža, o specialistų branduolys vis tas pats. Dabar daug kas sako, kad trūksta darbo jėgos, tačiau bendrovė tokio stygiaus nejaučia. Atvirkščiai, žmonių netgi per daug. Gal dėl to, kad ne visada žiūrima tik pelno, atsisukama ir į žmogų – pagrindinį besikeičiančių technologijų sraigtelį. Šalia gamybos nuolatos sprendžiamos ir kaimo socialinės problemos, kuriomis turėtų rūpintis kitos institucijos. Deja...

Nesvarbu, kokioje šalyje, Europos, Azijos ar Amerikos žemyne besilankytų bendrovės vadovas ar specialistai, visada jų žvilgsnis pirmiausia krypsta į laukus, į kaimą, į paprastus kaimo žmones ir visada kirba mintis: „O gal galima ką pamatyti naujo ir pritaikyti savo ūkyje“.

Žemę reikia gerbti ir mylėti, o ji už tai atsilygins dosnumu. Su tokia nuostata žemės ūkio bendrovė „Jotainiai“ pasitinka Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos 25-metį.

Informacija iš LŽŪBA 25-erių metų kn. „Sutelktomis jėgomis – į pažangą (1992–2017)“