Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Miško savininkų nuotoliniai mokymai: pagrindiniai miško kirtimai

LŽŪKT informacija
2017-10-09

Atsižvelgiant į tai, kad šiandien miško savininkams reikia nemažai žinoti apie miškininkystę, jos teisinį reglamentavimą ir praktines aktualijas, kad jie galėtų tinkamai vykdyti miško ūkio darbus, pasinaudoti Europos Sąjungos parama, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija antrus metus iš eilės inicijuoja nemokamą projektą „Miško savininkų internetiniai nuotoliniai mokymai / seminarai“. Pirmaisiais projekto įgyvendinimo metais mokymuose dalyvavo per 200 miško savininkų.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Tikimasi, kad miško savininkai ir vėl bus aktyvūs mokymų dalyviai. Kaip ir pernai, planuojama rengti 10 nuotolinių internetinių mokymų aktualiausiomis temomis, kurias turi žinoti kiekvienas, turintis miško.

Pirmieji – „Pagrindiniai miško kirtimai“ – vyko rugsėjo 29 dieną. Iš anksto užsiregistravę dalyviai galėjo sužinoti miško kirtimų klasifikavimą, pagrindines miško kirtimų sąvokas, kirtimo amžiaus apribojimus pagal miškų grupes. Kiekvienas pagrindinių miško kirtimų atvejis buvo detaliai išnagrinėtas, pateiktas jo aprašymas, kada galima jį vykdyti ir kaip jis taikomas. Kiekvienas kirtimo būdas taikomas atsižvelgiant į tam tikrus aspektus, tokius kaip miško funkcinė paskirtis, medyno tipas, savininko tikslas ar taikomi apribojimai. Buvo kalbėta apie kirtimo amžius atskiroms medžių rūšims, skirtingose miškų grupėse ir jų apribojimus. Aptarti plynųjų kirtimų taikymo apribojimai, biržių kryptys ir pločiai, šliejimo laikas.

Seminare buvo pateiktos skaidrės ir vaizdinė informacija. Dalyviai ne tik galėjo skaityti jiems rodomą medžiagą, bet ir klausytis bei matyti Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos dėstytoją Evaldą Survilą. Seminaro pabaigoje kiekvienas dalyvis galėjo užduoti klausimus dėstytojui, padiskutuoti.

Šis seminaras buvo ypač naudingas miško savininkams, turintiems jau brandos amžių pasiekusį mišką, mat jie sužinojo, kokią pagrindinių kirtimų rūšį jie gali taikyti savo miškuose.

Mokymų „Pagrindiniai miško kirtimai“ medžiagą galite peržiūrėti čia.

Mokymų „Pagrindiniai miško kirtimai“ vaizdo informaciją galite pasižiūrėti čia.

Norint dalyvauti mokymuose, reikia labai nedaug – kompiuterio ir interneto. Tai unikali galimybė neišvykus iš namų gauti atsakymus į rūpimus miškininkystės klausimus iš šios srities profesionalų. Mokymų tikslas – nuotoliniu būdu mokyti privačių miškų savininkus apie miškininkystę, jos teisinį reglamentavimą ir praktines aktualijas, suteikti būtiniausių žinių apie pagrindinius miškų ūkio darbus, Europos Sąjungos paramą, atsakyti į privačių miško savininkų pateikiamus klausimus. Projektą vykdo Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija kartu su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba.

Laukiame kiekvieno iš Jūsų kituose mokymuose

Spalio 27 d. 14 val. vyks nuotoliniai internetiniai mokymai „Miško ugdymo kirtimai“. Mokymų sąrašą rasite užsiregistravę internetinėje svetainėje www.ikmis.lt. Daugiau informacijos.: tel. (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected]

Naudinga informacija

Miško savininkai vėl kviečiami mokytis nuotoliniu būdu